Semak Baki Akaun Bank Islam

Pada masa ini pelanggan bank lebih suka transaksi cepat, jimat masa dan selamat tanpa meninggalkan rumah. Salah satu transaksi yang sering dilakukan oleh pelanggan adalah semak baki akaun bank untuk melihat baki yang disimpan.

Cek baki akaun bank boleh dilakukan secara manual melalui mesin ATM atau dapat juga melalui mobile banking, sms banking dan internet banking yang disediakan oleh setiap bank.

Cara yang paling mudah dan cepat boleh menggunakan internet banking dan mobile banking (online banking).

Perlu dikethai fungsi E-Banking/online banking hampir sama dengan mesin ATM, tapi online banking memerlukan sambungan internet serta peranti seperti handphone dan komputer laptop.

Seorang pelanggan boleh menjalankan cek baki akaun bank, transfer duit antara akaun bank atau transfer ke akaun bank lain. Boleh juga untuk membuatan bayaran bil bulanan seperti elektrik, telefon, card credit, top up kredit, televisyen berbayar dan sebagainya melalui perkhidmatan online banking.

Semak Baki Akaun Bank Islam
Semak Baki Akaun Bank Islam

Semak Baki Akaun Bank Islam

Bank Islam adalah salah satu bank dari Malaysia yang menyediakan perkhidmatan perbankan moden dan berasaskan Islam.

Untuk maklumat terperinci, berikut adalah cara semak baki akaun Bank Islam khusus untuk pelanggan bank Islam. Kami menyediakan 2 pilihan untuk membuat semakan, iaitu melalui online banking bank Islam dan ATM bank Islam/

Semak Baki Bank Islam Melalui ATM

Walaupun terdapat banyak inovasi moden dan teknologi canggih yang boleh digunakan dalam membuat transaksi, masih banyak pelanggan yang menggunakan perkhidmatan mesin ATM.

  1. Masukkan kad ATM
  2. Masukkan PIN ATM
  3. Pilih menu Maklumat Akaun
  4. Seterusnya pilih menu Simpanan
  5. Selesai

Semak Baki Bank Islam Online

Bank Islam juga menyediakan ciri-ciri perbankan internet yang boleh Anda gunakan sebagai cara untuk melihat baki akaun Bank Islam dengan cepat.

Kaedah ini boleh dilakukan dengan menggunakan peranti telefon pintar yang disambungkan ke internet atau menggunakan komputer.

Syaratnya ialah Anda mesti mendaftarkan akaun perbankan internet bank Islam dahulu. Jika sudah mempunyai, sila ikuti langkah-langkah ini.

  1. Pergi laman https://www.bankislam.biz
  2. Sila masukkan username dan password Anda
  3. Sila pilih menu account summaryCheck Balance Bank Islam
  4. Maklumat baki akan terlihat di skrin

Baca panduan cara daftar bank Islam online internet banking terkini

Dengan kemudahan perkhidmatan ini, Anda boleh semakan baki akaun tanpa bantuan mesin ATM.