Pinjam Duit Dengan Datin RM1000 Duit Terus Masuk Akaun

Adakah Anda terdesak perlukan wang segera untuk kecemasan? Penyelesaiannya hanya satu, buat pinjaman. Siapa lagi yang akan Anda hubungi selain keluarga dan rakan-rakan?

Mungkin Anda rasa, kedua-dua pilihan termasuk pilihan yang mudah dicapai. Pada hakikatnya, tidak.

Tidak semestinya keluarga dan rakan Anda percaya apa yang Anda katakan semasa meminjam wang. Selain itu, ramai daripada mereka tidak pasti bahawa Anda boleh memulangkan wang tepat pada masanya.

Sekiranya Anda selalu berkecimpung dengan VIP dan kenal mana-mana orang berpangkat Datuk/Datin, boleh cuba pinjam duit dengan Datuk/Datin juga. Manalah tahu Datin berbesar hati mahu membantu Anda.

Dalam meminjam wang (terutama kepada datin), ada beberapa etika yang Anda mesti fahami dengan lebih mendalam.

Pinjam Duit Dengan Datin
Pinjam Duit Dengan Datin

Pinjam Duit Dengan Datin

Sebelum buat pinjaman wang kepada datin, sila baca ini.

1. Lihat Keadaan Kewangan Datin

Perkara pertama yang perlu Anda pertimbangkan apabila Anda akan meminjam wang daripada datin ialah melihat keadaan kewangan mereka.

Jangan sampai Anda meminjam daripada datin yang sebenarnya memerlukan wang juga. Sudah tentu itu akan membebankannya dan membuat dia berasa lebih geram/marah.

Lebih baik anda bertanya dahulu sebelum pinjam wang. Pastikan kewangannya berada dalam keadaan sihat dan tiada kesulitan dengannya.

2. Gunakan Bahasa yang Santun

Ada banyak kes yang berlaku antara peminjam dan pemberi pinjaman.

Hampir semua pemberi pinjaman mengeluh dan enggan memberi pinjaman kerana peminjam tidak mempunyai adab.

Dengan menggunakan bahasa yang sopan, kemungkinan besar datin akan sudi meminjamkan wang kepada Anda.

Kecuali ada sebab kenapa dia tak boleh beri pinjaman. Semuanya berbalik kepada keputusan peminjam kerana dia berhak menolak.

Kebiasaannya datin akan berikan pinjaman RM500 segera, apabila Anda adalah orang baik.

3. Maklumkan Bila Wang Dipulangkan

Sebagai peminjam yang baik, cuba beritahu datin bila wang itu akan dikembalikan/di bayar. Jangan sampai Anda menyalahgunakan/mengecewakan amanah yang telah diberikan kepada Anda.

Jika Anda meminjam wang daripada datin dalam jumlah yang sedikit, Anda boleh mengembalikannya dalam bentuk ‘meal treats’ dan seumpamanya.

Namun, berbeza jika jumlah nominal yang dipinjam adalah besar. Anda hanya boleh memberitahu tarikh akhir dan cara membayarnya supaya datin berasa tenang dan yakin dengan Anda.

4. Buat Bukti Perjanjian

Sebagai peminjam, tidak mustahil untuk Anda membuat bukti perjanjian MoU (memorandum of understanding / surat perjanjian hitam putih).

Malah peminjam seperti ini dianggap boleh dipercayai oleh pemberi pinjaman, dan mempunyai kemungkinan tinggi untuk pinjaman Anda diterima oleh datin.

Perjanjian ini boleh dibuat di atas kertas atau dalam bentuk fail softcopy. Sekurang-kurangnya ia boleh menjadi rekod pinjaman Anda dengan datin dan boleh dipertanggungjawabkan.

5. Ucap Terima Kasih

Perkara remeh yang sering diabaikan ialah ucapan terima kasih. Jangan lupa untuk mengucapkan terima kasih apabila Anda mendapat pinjaman dari datin, atau apabila datin menolak permintaan Anda.

Penting berkelakuan dan bercakap sopan kepada sesiapa sahaja dalam hal apa-apa sahajalah.

Jika Anda baik dengan mereka, mereka juga akan baik kepada Anda. Jadi jangan lupa ucapkan terima kasih kepada datin, ya?

Sekiranya Anda terdesak perlukan duit segera jangan panik, cuba bertenang diri sebab sekarang ini banyak syarikat pinjaman wang online yang boleh Anda pohon.

Semoga maklumat yang kami kongsikan bermanfaat.